Ondernemer met lijfrente-aftrek maak bezwaar tegen aanslag premie Zorgverzekeringswet

27.02.18

Als u als ondernemer aftrekbare lijfrentepremies heeft betaald, kunt u mogelijk besparen op uw premie Zorgverzekeringswet (Zvw). Een advocaat-generaal (adviseur van de Hoge Raad) “A-G” adviseerde recent namelijk dat ondernemers en resultaatgenieters hun aftrekbare lijfrentepremies op de grondslag van de Zvw in mindering mogen brengen. De pensioenpremie van werknemers verlaagt immers ok de grondslag van de Zvw.

 

Inventariseer daarom uw bijdrage-inkomen Zvw en de hoogte van uw aftrekbare lijfrentepremies. Er geldt namelijk een maximumbedrag waarover u Zvw-premie verschuldigd bent. Is uw bijdrage-inkomen na aftrek van de lijfrentepremies hoger dan dit maximumbedrag? Dan kunt u niet besparen op uw Zvw-premie. Is uw bijdrage-inkomen na aftrek van de lijfrentepremies lager dan het maximum bijdrage inkomen? Dan kunt u volgens het standpunt van de A-G besparen op uw Zvw-premie. U kunt uw rechten veilig stellen door bezwaar te maken tegen de Zvw-aanslagen die nog niet onherroepelijk vaststaan. U kunt het voordeel overigens pas definitief genieten, indien de Hoge Raad het advies van de A-G volgt!

 

Het voorgaande geldt ook voor resultaatgenieters (ROW).

 

Heeft u bij inbreng van uw onderneming in een BV een stakingslijfrente bedongen bij de B.V.? Dan kunt u mogelijk ook besparen op uw Zvw-premie. Een stakingslijfrenteop gelijke wijze als een reguliere lijfrente-inleg in aftrek gebracht in uw aangifte inkomstenbelasting.