Sneller zekerheid over bijtelling privégebruik bestelauto door korte reactietijd Belastingdienst

12.09.18

Maakt u voor uw bestelauto(’s) van de zaak gebruik van de "verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto"? Dan blijft de forfaitare fiscale bijtelling achterwege. Een recente rechterlijke uitspraak zorgt ervoor dat u snel zekerheid heeft dat de Belastingdienst niet meer kan corrigeren in geval van een vermeende privé-rit. 

De belastingrechter oordeelde onlangs dat de Belastingdienst bij een vermeende privé-rit snel in actie moet komen en anders de kans op correctie verspeelt. Dit kan aan de orde komen als de auto bijvoorbeeld is gesignaleerd bij een pretpark, grensovergang of winkelcentrum of buiten de gebruikelijke werktijden, zoals in het weekend. Stelt de Belastingdienst vragen over de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto? Dan mag dat volgens de belastingrechter alleen als dit binnen een redelijke termijn, dus “in de actualiteit”, plaatsvindt.

 

Op basis van uitspraken van de Hoge Raad uit 2017 mag de Belastingdienst op dit moment voor de controle op eventuele prive-ritten geen gebruik maken van camerabeelden/kentekenherkenning (ANPR). De controle in het kader van de “verklaring uitsluitend privegebruik” staat op dit moment op een laag pitje.