Toch ondernemersfaciliteiten bij werken via tussenschakel

28.01.18

De Belastingdienst accepteert de inkomsten van ondernemers die voor hun klant werken via een tussenschakel nogal eens niet als winst uit onderneming. Een voorbeeld hiervan betreft gastouders, die werken via een gastouderbureau. Hetzelfde geldt voor andere ondernemers, met name dienstverleners. Hierdoor zouden deze ondernemers niet kunnen profiteren van diverse fiscale voordelen, zoals de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek.

 

Diverse rechtbanken en een gerechtshof oordeelden over gastouders dat zij winst uit onderneming genieten, ook als het werk verloopt via een gastouderbureau. Wanneer de gastouder voldoende zelfstandigheid bezit, bijvoorbeeld wanneer het gastouderbureau is tussengeschoven en slechts een “kassiersfunctie” vervult, kan wel degelijk sprake zijn van ondernemerschap. In concrete situatie hangt dit af van de afspraken die met de tussenschakel zijn gemaakt.

 

Zoals gebruikelijk spelen de volgende factoren een rol bij de vraag of sprake is van ondernemerschap: de mate van zelfstandigheid ten opzichte van de opdrachtgever, de winstverwachting, het aantal opdrachtgevers, het streven naar continuïteit in het verkrijgen van opdrachten, het lopen van ondernemersrisico.

 

Loopt u fiscaal voordeel mis? Discussie met de fiscus? Neem dan contact op!