Extra aandacht Belastingdienst in 2025 voor aftrek zakelijke kosten
De Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij in 2025 bij controle van aangiften extra aandacht zal besteden aan de beoordeling van zakelijke kosten, met een specifieke focus op eenpersoons-bv’s, zonder andere ondernemers uit het oog te verliezen. Uit waarnemingen blijkt dat kostenposten regelmatig onjuist worden verwerkt. Anders gezegd: er worden kosten opgevoerd die niet aftrekbaar zijn. Dat leidt tot correcties in de vorm van navorderingen en naheffingen (+belastingrente en boete).
Extra alertheid gevraagd: alleen zakelijke kosten in de aangifte
De Belastingdienst roept belastingadviseurs, accountants, boekhouders e.d. op om extra alert te zijn bij het opnemen van kosten in de aangifte. Enkel en alleen zakelijke kosten van de onderneming mogen hierin worden verwerkt.
Veelvoorkomende fouten bij zakelijke kosten
Uit analyses door Belastingdienst van voorgaande jaren blijkt dat veel correcties verband houden met privéuitgaven van ondernemers en DGA’s die onterecht als zakelijke kosten worden opgevoerd. Enkele veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn:
- Schilderwerk aan een privéwoning dat als onderhoudskosten van het bedrijfspand wordt opgevoerd.
- Abonnementen op sportfaciliteiten of streamingdiensten die als zakelijke kosten worden afgetrokken.
- Kosten voor laptops of andere elektronica voor gezinsleden, ten onrechte geboekt als zakelijke investering.
- De aanleg van een zwembad bij een privéwoning, opgevoerd als verbouwingskosten van een bedrijfspand.
Deze fouten worden zowel door zelfstandige ondernemers als door directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van eenpersoons-bv’s gemaakt. Bij DGA’s valt de Belastingdienst op dat er vaak hoge fiscale correcties plaatsvinden in de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting, met name door verkapte winstuitdelingen en opgevoerde onzakelijke kosten (dus: prive-uitgaven).
Voorkom fiscale problemen
De Belastingdienst waarschuwt de “doelgroep”: de Belastingdienst controleert in 2025 actief op de juistheid van zakelijke kosten in de aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen. Dit draagt – zo meldt de Belastingdienst – bij aan een eerlijke concurrentiepositie voor ondernemers en gelijkheid tussen ondernemers en werknemers in loondienst.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee ….!